Saturday, October 29, 2016

Latihan Strategik

Latihan berstrategik membawa kepada kesempurnaan.

Al kisah seorang pegawai kerajaan yang ingin berkecimpung dengan permainan golf. Bermula dengan hadiah satu set golf daripada saudara yang pencen dengan bermain golf. Kenapa agaknya dia berhenti bermain golf. Kesilapan yang ketara ialah ketika memulakannya. Dia beli set dan belajar secara tidak strategik. Setiap hari di lapang sasar golf tidak membantu meningkatkan permainannya.
Untuk kesempurnaan, beliau mesti mempunyai strategi untuk memantapkan permainan. Latihan tanpa strategi jarang akan berjaya. Cuba kita ke lapang sasar golf. Ramai yang sedang berlatih tetapi tanpa strategi.

Strategi yang baik ialah dapatkan jurulatih yang boleh membantu kita melakukan hayunan yang betul. Jangan ikut sembarangan hayunan orang lain di sebelah anda.
Perkara kedua ialah kesesuaian peralatan golf anda. Samada anda suka atau tidak, mungkin hadiah yang diberikan tadi tidak sesuai untuk anda.
Ketiga, cara anda berlatih dengan 100 bola. 2 kosong 1 adalah perlu. 2 hayunan tanpa bola diikuti dengan 1 hayunan bola akan pasti membantu.

No comments: