Wednesday, January 4, 2012

Cetak 1 dan 2

Setelah mendapat sijil mencetak 4-in-1, aku mulakan aktiviti yang menjadi minat dan mungkin bisnes-hobi pada masa akan datang. Kali pertama, aku mulakan campuran bahan x dan y, bila disapu pada blok yang disediakan, aku mendapati kekuragan satu alatan, iaitu pembaris terlalu ringan menyebabkan sebatian tidak rata. Hasilnya menyebabkan ia terlalu keras untuk dikeluarkan daripada blok. Bagaimana hasilnya? Lihat di bawah
Jika kita melihat foto di atas, terdapat kesan dye yang keluar akibat pancuran air yang terlalu kuat di bahagian belakang. Ia menyebabkan terkeluarnya bahan tersebut. Ini adalah kerana ia terlalu tebal atau akibat pengcahayaan yang terlampau lama.

Seterusnya, cubaan kedua dilakukan. Kekurangan yang belum dapat di atasi adalah table glue untuk memastikan pakaian melekat pada pelapik. Namun, terdapat kelemahan lain pada kali ini iaitu pengcahyaan yang terlalu singkat dan pemberat yang digunakan tidak cukup untuk memastikan ia rapat secara keseluruhan. Namun saya agak berpuas hati dengan hasil kerja.
Insyallah ! Sedikit masa lagi mungkin boleh mula membuat promosi untuk mencetak kepada rakan taulan.

No comments: